Elkapták Mexikó egyik legnagyobb drogbáróját

Zambadát 1998 óta körözi a mexikói főügyészség, de július 25-ig még soha nem tartóztatták le, és nem is börtönözték be – írja a Life.hu.

Az amerikai igazságügyi minisztérium közleményben erősítette meg, hogy Zambadát Texasban őrizetbe vették Joaquin Guzman Lopezzel, Joaquin „El Chapo” Guzman fiával együtt.

Mindkét férfi ellen több vádat is emeltek az Egyesült Államokban, mivel a hatóságok szerint ők vezették a kartell bűnügyi műveleteit. Ezek között olyan bűncselekmények szerepelnek, mint a halálos fentanil gyártása és a csempészhálózatok működtetése.

Ismael „El Mayo” Zambada és Guzman Lopez letartóztatásának részletei egyelőre nem tisztázottak, de a párost feltehetően félrevezették, ezért repültek az Egyesült Államokba. 

Zambadát állítólag maga El Chapo fia „csalta” fel a magángépre. A jelentés szerint Zambada kezdetben azt hitte, hogy a dél-mexikói „titkos repülőterek” ellenőrzésére utazik.

A letartóztatásokról szólva Merrick Garland amerikai főügyész a következőket írta: „El Mayo és Guzman Lopez csatlakozik a Sinaloa-kartell vezetőinek és társainak egyre gyarapodó listájához, akiket az igazságügyi minisztérium az Egyesült Államokban von felelősségre”. A listán szerepel a kartell másik társalapítója, Joaquin Guzman Loera, azaz „El Chapo”, El Chapo másik fia és a kartell állítólagos vezetője, Ovidio Guzman Lopez, valamint a kartell állítólagos vezető bérgyilkosa, Néstor Isidro Pérez Salas, azaz „El Nini”.

El Chapo jelenleg életfogytiglani börtönbüntetését tölti egy szigorúan őrzött börtönben

El Chapo, miután 2019-ben számos bűncselekményben bűnösnek találták, életfogytiglani börtönbüntetést kapott.

A drogbárót először 1993-ban fogták el, és eredetileg 20 év börtönre ítélték gyilkosságért és kábítószer-kereskedelemért. A börtönből azonban 2001-ben megszökött, és egészen 2014-es újbóli letartóztatásáig sikerült elkerülnie a rendőrséget. A 2015-ös hivatalos ítélethirdetése előtt ismét megszökött, de később egy brutális lövöldözést követően 2016-ban újra elfogták.

2019-ben kiadták az Egyesült Államoknak, majd később életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, és a coloradói ADX Florence-ben raboskodott.

Írta a Magyar Hírlap